در کوچه باغ نور

در کوچه باغ نور مجموعه غزل (از رضای بیرجندی)

در کوچه باغ نور سومین مجموعه از کتابهای رضای بیرجندی ست که مشتمل بر ۳۷ غزل است که بیشتر غزلیات آن
آئینی و مذهبی ست .چاپ دوم آن با تجدیدنظر توسط انتشارات ستاره جاوید در سال ۱۳۹۶ به انجام رسیده است .

در مقدمه کتاب درکوچه باغ نورمی خوانیم که:

شعر موهبتی است خدایی و گلی ست عطرآگین که از سبوی سرشار عشق بر صفحه‌ی پاک دل شاعر چکیده و او با سخاوت بی‌پایان خویش آن را برای مردم  به ارمغان می‌آورد.از خداوند سبحان به خاطر توفیقی که نصیبم کرد و از ائمه اطهار (علیهم‌السلام) به خاطر نگاه ِ مهربانانه‌ای که به من داشتند و از فرشته‌ی غزل به خاطر همراهی‌اش، سپاسگزارم.

چاپ اول کتاب درکوچه‌ باغ نور

چاپ اول کتاب درکوچه‌ باغ نور پس از مدتی با استقبال خوانندگان محترم به اتمام رسید و بر آن شدم تا چاپ دوم آن را پس از بازنگری و تجدیدنظر در اختیار علاقه‌مندان قرار دهم امید است که مقبول افتد.
غلامرضا ابراهیمی
(رضای بیرجندی)
تهران
پاییز۱۳۹۶

دو غزل

دو غزل  ذیل نمونه ای از غزلهای درکوچه‌ باغ نور است که با هم می خوانیم

اولین پیام

 
ای مردمان شهر می‌پرسم از شما
از کودکی یتیم از مروه و صفا

درآسمان شهر شب‌ها ستاره نیست؟
او خود ستاره ایست پرنور و رهنما

آماده‌ای رسول آورده‌ام پیام
لبریز مهر باش پر از شکوفه‌ها

در حجله‌ی حرا گل‌ها شکفته شد
آرام و بی‌صدا بر قلبِ مصطفی

آن‌شب که جبرئیل آهسته می‌سرود
با گوش دل شنید آیات نور را

تا صبح می‌چکید شبنم به قلب او
پروانه می‌پرید با یک سبد دعا

این اولین پیام بر قلب پاک توست
ای باغبان شهر ای یار آشنا

در ادامه درکوچه‌ باغ نور می خوانیم:

دمشق شهر عشق

 
پایتخت سبز و زیبایی و عرفانی دمشق
سرزمین سیب سرخ و سیب لبنانی دمشق

ای که عطر عاشقی پیچیده در گیسوی تو
دلبری عاشق نواز و شاد و خندانی دمشق

گرچه دورم از شما اما تو را حس می‌کنم
حسّ خوبِ با تو بودن را، نمی‌دانی دمشق؟

می‌ربایی حسّ شاعر را نمی‌دانم چرا
در میان خاک و خون افتاده ویرانی دمشق

تا طلوعِ صبحِ فردا لحظه‌ای آرام گیر
سر برآرد از افق خورشید نورانی دمشق

تیرگی‌ها می‌رود از آسمانِ شهرتان
بانسیم عشق و ابرِ لطفِ یزدانی دمشق

کودکانت بازهم در کوچه بازی می‌کنند
در پناهِ حضرتِ زینب، تو می‌مانی دمشق

کتاب درکوچه باغ نور را می توانید از اینجا تهیه کنید
در مورد رضا بیشتر بدانید
زبان شعر رضای بیرجندی(غلامرضاابراهیمی) صمیمی و ساده است. او تمام صداقت و صمیمیت خود را در قالب شعر هایش بیان کرده است .شعر او در عین ارتباط داشتن تنگاتنگ با طبیعت دارای مضمونی عاشقانه است .مانند شعر باد بهاران از کتاب چکاوک صبور(ص۱۹)

ویژگی اشعار رضا

۱-عاشقانه سرودن

عاشقانه سرودن را می توان  بارزترین ویژگی اشعار رضای بیرجندی در مجموعه شعرهایش دانست.ادبیات فارسی –به ویژه در حوزه شعر در طول ۱۰ قرن شاهد آثاری ازاین دست کمتر بوده است .مگر در دوره معاصر و به مدد انتشار اشعار میرزاده عشقی- استاد شهریار—رهی معیری و….که به نوعی مکاشفه در دنیای شعر و عواطف خود دست می زدنند .رضای بیرجندی خود را وارث درد تمام شاعران می داند و این هم ذات پنداری تا بدانجا پیش می رود.که به صراحت آن را بیان می کند(مانند غزل شبیه شهریاردر مجموعه در لحظه دلواپسی)

۲-ملتزم به صنعت التزام

رضای بیرجندی شاعری ست که دوست دارد ملتزم به صنعت التزام باشد.التزام در شعر صنعتی است که شاعر در ضمن آن خود را ملتزم به استفاده از واژه ای می کند.مثلا تکرار واژه ای به منظوری خاص نظیر آنچه خاقانی در قصایدش با کواکب و اجرام آسمانی کرده است.رضای بیرجندی نیز سعی کرده تجربیات ملتزمانه ای داشته باشد.مانند شعر شهاب بی مسیر (ص۲۰)و یا شعر گلبول عشق (ص۲۲)از کتاب در لحظه دلواپسی.

۳-تصاویر طبیعی و راز و نیاز با خدا

رضای بیرجندی از جمله شاعرانی ست که زبان و اندیشه و دیدگاه نوینی در اشعارش بوجود آورده است .شعر او با تصاویر بدیع از طبیعت و حالات درونی انسان  و راز و نیاز با خدا ، ویژگی خاص و لحن مختص به خود را دارد.

ایدئولوژی رضای بیرجندی

خواننده شعرهای رضای بیرجندی، در وهله نخست بیش از هر چیز با ایدئولوژی شاعر مواجه می شود.بیشتر اشعار رضا، مستقیم یا غیر مستقیم به بازگویی جهان بینی و اعتقادات او می پردازد.رضای بیرجندی شعر سرودن را برای ادای تعهدات و رسالتی می داند که کائنات بر دوشش نهاده است.

معنای وطن در اشعار رضای بیرجندی

آنجا که رضای بیرجندی از وطن می گوید، منظورش تنهاایران معاصر نیست  بلکه پا را فراتر از مرزهای سیاسی ایران امروز می گذارد(غزل مثنوی خراسان بزرگ ص ۵۴ کتاب در کوچه باغ بیرجند)و از مردمانی میگوید که رابعه بلخی را و حنظله بادغیسی را می شناسند.او هرات را دوست دارد و معتقد است هرات شهر اولیاء خداست.(شعر سپیدپرستوی مهاجر از کتاب سپیدارهای بلند ذهن من)

ارتباط با اشعار

کمتر خواننده ای است که در ارتباط برقرار کردن با اشعار او به مشکل بیفتد.در شعر او، کلمات طوری در کنار هم چیده شده اند که هیچ کدامشان برای بقیه غریب نیست.رضای بیرجندی در اشعار سپید  خود ثابت کرده که توانایی بهره گیری از لغات را دارد.

حضور در دفاع مقدس

رضای بیرجندی یکی از شاعرانی ست که در عرصه جنگ حضور داشته است  و دفاع مقدس را در نوجوانی درک  کرده است.شعر رضا، سرشار از عشق، ایمان و خلوص است که ارزش های بی بدیل هویت انسانی را نشان می دهد.در شعر او جنگ وقتی زیبا و واجب می شود که رنگ دفاع مقدس به خود می گیرد.

اشعار آئینی و نگاه به موضوع مهدویت

در سه دهه اخیر شاهد نشر آثار بسیاری حول محور آئین و مذهب و مفاهیم مرتبط با آن بوده ایم .حال آنکه متاسفانه غالب این آثار به دلیل پاره ای مصلحت بینی ها و به اصطلاح سفارشی نویسی ها فاقد بار معنایی لازم هستند.در مجموعه در کوچه باغ نور و در مجموعه کوثر چشمان تو اشعاری وجود دارد که علی رغم ارتباط با مفاهیم اینچنینی دستخوش موارد فوق نشده اند .و با وجود تعداد کم و اختصار کلام شان در ایجاد فضای عاطفی و انتقال معانی ذهنی شاعر موفق عمل کرده اند.نگاه به موضوع مهدویت، در اشعار رضا به اوج خود می رسد .تا به حدی که یک مجموعه با نام در کوچه باغ انتظار سروده است که در نوع خودش کم نظیر است..این نوع نگاه، شعر رضا را سرشار از امید و بشارت کرده است. او در شعرهایش به مردم آینده ای درخشان را نوید می دهد.
در کوچه باغ نور